wtorek, 7 lipca 2020

Jak spalić zapiekankę i kiełbasę z grila?

Wolny wieczór i nie pada? Idziemy na kolację "na miasto". Nie chodziło o konkretną knajpę /restaurację tylko o to, co na Kazimierzu najważniejsze: zapiekanki i kiełbaski z niebieskiej nyski (chociaż znalazłoby się kilku znawców, który nie zaliczyliby Hali Targowej do Kazimierza).





Zapiekanek w '"okrąglaku" (Plac Nowy) jest mnóstwo, ale podobno najlepsze są "U Endziora" (po pandemii ceny nieznacznie się zwiększyły). Szczerze? Nie widzę różnicy - smak zależy tylko i wyłącznie od zamówionych dodatków. A niebieska nyska, to już historia najnowsza wywodząca się od czasów PRLu - warto wziąć zestaw z lemoniadą. No i to co najważniejsze - w Krakowie czas płynie inaczej, WOLNIEJ, tu nikomu, nigdzie się nie spieszy!







Nazajutrz trzeba było spalić kalorie tej wieczornej rozpusty, więc wybraliśmy się do Jaworzna w poszukiwaniu polskich Malediwów.
Do Zbiornika Wydry w Parku Gródek można dojść z dwóch stron: od parkingu (przy ul. Płetwonurków, według wskazań google maps) drogą czerwoną przez las lub asfaltową od Arboretum. My zrobiliśmy pętelkę. Będąc na miejscu już kilka minut po 9.00 spotkaliśmy tylko trzech spacerowiczów, co było niewątpliwie ogromną zaletą tego miejsca. Turkusowy zbiornik o dość niskim poziomie wody nie pozwala dziś na spacer pomostem nad wodą, ale łąki, skały i przepiękne widoki wynagradzają tą niedogodność. Rzeczywistość nie wygląda tak, jak na zdjęciach z Internetu.








Dalsze kroki skierowaliśmy do Geosfery (parking przy ul. Św. Wojciecha) - to park z geologicznymi atrakcjami,  figurkami dinozaurów, tężnią solankową oraz ogrodem sensorycznym.  To jeden z najpiękniej zagospodarowanych parków jakie widziałam.



Na koniec spędziliśmy kilka godzin spacerując doliną Sztoły w Bukownie (parking przy ul. Mostowej). Niezwykle urokliwa, o nietypowym kolorze rzeczka płynąca przez piaszczyste "wydmy" i sosnowy las. W dalszym ciągu dzikie i praktycznie bezludne miejsce, mimo dostępnych mapek beznadziejnie oznakowane.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz